2011 Taiwan / Manila

Undervisnings-tur til Taiwan 1-4 sept. og Manilla 5-11sept. 2011. (Bjørg og Ranveig var reise-deltakere.)

TAIWAN: I 2000 var jeg invitert til Ping Tung Christian Hospital for å undervise , og gi praktisk hjelp til Faglig veiledning til sykepleiere. Senere hospiterte etpar sykepleiere derfra på Diakonhjemmet sykehus, og kom ukentlig til meg privat for Faglig Veiledning. Det har båret frukter!!
Direktør Kan Liu kunne fortelle at mitt tidligere besøk 2008 om Faglig veiledning hadde gitt gode resultater. Hans kone Inger Marie (norsk sykepleier) hadde viderført det arbeid jeg initierte.

Nå mente de arbeidsmiljø var bedre og de ansatte ga bedre helhetlig omsorg til pasienter! Nå var det ikke lenger ”skille” blant personalet der Budhhister, Mislimer og Kristne holdt seg for seg selv i kantinen. Det var samhold og respekt for hverandre, og for pasienters og pårørendes ulike religioner. Det førte til at de kunne benytte hverandre der de selv hadde en annen tro enn pasienten. Sykepleieren kunne tilkjennegi sin kristne tro, og tilby åndelig hjelp …eller å koble inn en med samme tro som pasienten. ( Religiøsitet og tro er langt høyere akseptert i Asia, enn her hjemme.)
Ping Tung Christian Hospital har fortsatt en prest som sørger for morgenbønn med personalet! Imponerende mange møtte opp!

Dennegangen var jeg invitert til å undervise om ”Hvilke kvaliteter trenger en kristen helsearbeider?” Godt fremmøte! Jeg savnet å se dem i uniform-+ hetter med markerings-striper om ”rang”. Dagens ”uniform” var kun en hvit frakk og navneskilt! Ikke alle forstod engelsk, så jeg ble tolket til kinesisk. Likeledes måtte spørsmål tolkes. I heisen møtte jeg en lege som besøkte Norge i 2007. Stor gjensynsglede for oss begge.

Sykehuset var meget moderne med godt utstyr, spesielt la vi merke til en høy standard i hygiene og meget godt organisert arbeidsmiljø. (Steriliserings flasker ved hver inngang til pasient-rommene.) Kunne trenges da pårørende var med og stelte pasientene.! Vi fikk besøke Fødeavdelingen som hadde alle mulige fasiliteter. Sykepleiere kunne etter 3 års grunn-utdanning ta 1 år i tillegg for å bli jordmor. Lønnen var lav, men de var fornøyde.

Fillipnene:

Landet har vært koloni under Spania i 337 år, så lang tid under Japan. I 2 verdenskrig bombet (Nagasaki) så under USA. Først i 4/7 1996 Kom landet fri fra USA. Marco var president i 30 år. Katolismen står sterkt-.Det er også høyt tall av muslimer.

Består av 1007 øyer. Har tils. 72 mill folk, derav bor 32 mill. i Manilla. Byen er kjent for mye slum, stor arbeidsledinhet, korrupsjon, kriminalitet, prostitusjon, aids, tuberkulose, og gatebarn. Intet offentlig helsearbeid. Alle fikk grunnskole, men vidergående måtte betales for. Flere millioner bodde langs elvebredden i primitive hus. Når elven som delte byen i to, flommet , ble mange husløse.
HCFI ble startet av en leg i Sør-Afrika, Francis Grim da hans far var innlagt som pasient og sykepleie-omsorgen var lite helhetlig. Særlig reagerte Francis Grim på at ingen snakket med faren om åndelige forhold.

Dermed er slagordet til HCFI blitt: ”Det går flere mennesker gjennom sykehus-dørene enn gjennom Kirkens dører.” Fransis Grim mente alle helsearbeidere burde kunne ivareta åndelige forhold, uansett hva religion pasientene hadde.

Presidenten Dr. George McDonald er engelsk. Dr.Chris Steyn, daglig leder bor i Nederland. En lege fra India, en Norsk-amerikaner, Karl Bandlien, Broder Andreas og flere sykepleiere var med i Hoved-ledelsen.

HCFI er nok mer konservativ i verdier enn Europeiske organisasjoner, men har et vidt samarbeid me ca.72 land. Globalt delt i regioner med egne samlinger og Hovedkonferanser holdes hvert 4 år. Jeg har vært på 3 tidligere konferanser og holdt ”Workshops” i Sveits, Sør-Afrika og HongKong, og nå med i Manilla.

HCFI (Healthcare Christian Fellowship International) feiret 75 års Jubileum i Manilla ,Fillipinene 4-10 sept. 2011 på Crowne Plaza Hotel med et fullspekket program. 6000 representanter fra 72 land. Fra de mest fattige land var det susidiert der det kun var 1 person: ( Albania, Azerbadjan Bangladesh, Barbadoe, Botswana, Bulgsria, Etiopiam Haiti, Israel, Elfenbenskysten, Kyrgystan, Makedonia, Mexico, New Zeland, Ny Huinea, Rwanda Serbia, Sierra Leone, Sudan, Swaziland, Tchad, Tobago, Uzbekistan, Zambia.) Største grupper kom fra Malaysia 31, Fillipinene 35, Indonesia 35, S.Korea 49, Syd-Afrika 57, ) I tilleg til foredrag, ble mye tid brukt til at ulike Regioner på Verdensbasis skulle fortelle hvordan deres arbeid fungerte.

Tema: Helhetlig omsorg med hovedvekt på ÅNDELI OMSORG. 

(Spiritual Care) som var lagt opp med 2 timers undervisning pr. dag i 4 dager Laget av HCFI, NCFI, Pastor Ass, Chr. Ass of Medicine. Jeg hadde en dag med tema:”What to consider when working in another Culture Na with differen Religions.” Manus, “hand-out” og Power-point ble benyttet. Rikelig tid til gruppearbeid, spørsmål og “input” fra deltakerne.

Vi bodde på et luksus-hotel med Aircondition. Faktisk så avkjølt at vi damer satt med jakke eller sjal. Satt samlet ca. 10 rundt runde bord. Hele tiden fikk vi tilbud om vann. Faktisk så jeg heller ingen som drakk noe annet til mat og lignende. På rommene var det vann på flasker, da vi var frarådet drikke vanlig vann. De fleste av oss hadde Vaksine mot Malaria, Ingen jeg vet om ble syke.

Det var meget interessant og givende å snakke med deltaker fra ulike land. På Festkvelden opptrådte unge fra Fillipinene i sine flotte kostymer. Flere land, også Norge stilte i Bunad. (Kvardagsbunad) En ”sjeik” fra Arabia kom i hvite gevanter , mange fra Afrika i sine drakter + hode-turban. Maten vi fikk hele uka var velsmakende. Stort sett kylling hver dag, men tilberedt på varierende måter.

Vi fikk med oss en sightseeing-tur i Manilla, men fikk 2 ekstra timer som forlenget turen på grunn av trafikken (som var enorm!!) Faktisk ble det ingen handletur på byen, men Hotellet hadde et gedigent Shoppingssenter som var åpent til langt på natt. Unge ekspeditører leste våre skilt. ”Norway…oh take me with you!” På spørsmål om HVA DE VISSTE OM NORGE? Jo Isbjørn og VINTER og Snø. Jaja.
Kristen Konferanse…ja, men det hindret ikke at uvedkommende kom seg inn, påtross av vakter og lignende l. Det var et kjempestort hotell hvor også andre var gjester.Jeg ble frastjålet lommeboken. Det ble heldigvis ikke noe problem da jeg hadde 2 Visa-kort i ulike vesker. Klara Lie